Kérdésed van? +36-70-321-6063 | shop@textilmall.hu

BLOG

A mikrofiber ágyneműhuzat - előnyök és hátrányok

Textilmall
2020.10.03 09:14
A mikrofiber ágyneműhuzat - előnyök és hátrányok

Egyre többször találkozhatsz mikrofiber termékekkel a boltokban, webáruházakban. Nincs ez másképp a mikrofiber ágyneműhuzatokkal sem. Miért terjedt el ennyire és miért egyre népszerűbb ez az anyag? Érdemes tisztázni, hogy mi is ez valójában, mi az, amiben többet nyújt a természetes anyagoknál, és persze azt is, hogy mik a hátrányai azokhoz képest.

A pamut és a mikrofiber anyagból készült ágyneműhuzatok a legnépszerűbbek és legelterjedtebbek. Ez a két anyag különböző tulajdonságokkal bír és más-más előnyei vannak. Más a tartósságuk, színtartó képességük, szárítási idejük és persze az áruk is.

Ha az ágynemű tapintása elsődleges számodra, akkor a jó minőségű mikrofiber (mikroszálas) ágyneműhuzatban nem fogsz csalódni! A pamuthoz képest selymes tapintású, nem ad olyan “ropogós” érzést mint a 100% pamut ágyneműhuzat, és nem is gyűrődik annyira.

Hogyha hajlamos vagy könnyen megfázni, akkor jó választás számodra a mikroszál, mert jobban megtartja a test hőjét, mint a pamut. Ha azonban izzadékony vagy, akkor a pamut a nyerő, mert az jobban szellőzik, mivel természetes rostokból áll, és a nedvességet is jobban elvezeti. 

A mikrofiber anyag jobban ellenáll a szennyeződéseknek, mint a pamut. Ha azonban bekoszolódik, akkor időigényesebb a tisztítása, és érdemes rögtön nekiállni, mert idővel egyre nehezebb lesz a folt eltávolítása.

Tartósságban mind a pamut, mind a minőségi mikroszál jól teljesít. A különbség annyi, hogy a pamut időről-időre veszít színéből, kopik és bolyhosodik, amíg teljesen el nem érik. A mikroszálas textil a mosások és használat során nem fokozatosan veszít színéből, hanem általában egyszerre szakadnak a szálak minden előjel nélkül.

A mikrofiber anyag könnyebb és vékonyabb, mint a pamut, ennek ellenére nem szellőzik annyira, jobban megfogja a levegőt, így a test által termelt hőt is. Emiatt melegebb érzést is biztosít. Az anyag - mind a pamutnál, mind a mikroszálnál - annál drágább, minél vastagabb, amit a szálak sűrűsége határoz meg. A gyártók és viszonteladók általában feltüntetik az anyag négyzetméterre vetített tömegét, ezt g/m² jelöléssel adják meg, így ebből lehet következtetni, hogy milyen vastagságú a textil (minél nagyobb ez a szám, annál drágább az anyag). Általánosságban elmondható, hogy a mikroszál olcsóbb, mint a pamut, így ha költséghatékony megoldást keresel, akkor jó választás.

A mikrofiber anyag tisztítása nem bonyolult és sokkal gyorsabban is szárad, mint a pamut. Azonban magas hőfokon mosva vagy szárítva károsodhatnak a mikroszálak. Legegyszerűbb szárítókötélen függesztve szárítani.

Összefoglalva: a mikrofiber ágyneműhuzat egy jó választás az allergiásoknak, azoknak, akik nem akarnak annyit vesződni a tisztítással és azoknak, akik költséghatékonyabb megoldást keresnek.

<< Választok magamnak mikrofiber ágyneműhuzatot! >>